Convenţia ONU trebuie ratificată

Sunt puţin mai altfel decît noi însă îşi apără cu toată fermitatea drepturile. Persoanele cu dizabilităţi fizice precum şi reprezentanţii ONG-urilor s-au întîlnit pe 23 noiembrie în cadrul unei conferinţe pentru a pune în discuţie ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit lui Ion Cibotărică, vice-preşeditele Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi ratificarea convenţiei nu este doar sarcina Ministerului Muncii sau a Ministerului Protecţiei Sociale şi a Familiei ci, a mai multor actori sociali. Convenţia în acest sens prezintă un catalizator ce ar produce schimbarea, însă nu înainte de a fi o modificare la nivel legislativ.
Una din problemele de care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în mod nemijlocit este instabilitatea economică. Din moment ce în familie este un copil cu dizabilitate fizică, e firesc ca unul din părinţi să fie în grija permanentă acestuia, şi deseori, acestea sunt mamele. Prin urmare, acestea renunţă la postul de muncă pentru a acorda mai mult timp copilului bolnav. În multe cazuri, tatăl copilului pleacă din familie şi acesta creşte într-o familie monoparentală. Un alt factor este accesul limitat la informaţie şi la servicii de reabilitare şi integrare socială. Astfel, puţine persoane cu dizabilităţi îşi cunosc drepturile sau au studii superioare. Scopul conferinţei a fost promovarea ratificării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a standartelor acesteia în Republica Moldova atît la nivelul factorilor de decizie, cît şi la nivelul întregii societăţi. Puţini cunosc că o persoană cu dizabilităţi poate fi încadrată în cîmpul muncii şi să presteze servicii ca: instructori în educarea alor persoane cu handicap, instructori de calculator, tehnician, reparaţia aparatajului radioelectronic, şofer de taxi, repararea hainelor şi a încălţămintei, confecţionarea obiectelor de artizanat, dactilografierea sau servicii la telefon.
Textele convenţiei ONU au fost elaborate cu participare persoanelor cu nevoi speciale care-şi cunosc cel mai bine problemele. În acelaşi timp, convenţia creează un cadru în care persoaele cu dizabilităţi, societatea civilă şi guvernul pot să coopereze pentru a eficientiza procesul de elaborare a politicilor care vizează persoanele cu nevoi speciale. Potrivit Nataliei Ciobanu, Preşedinte AO „DOR” care, mai e şi părinele unui copil cu nevoi speciale, trebuie să punem eccentele asupra discriminării familiei şi a părinţilor, iar Conveţia trebuie să prevadă articole ce ţin de integrarea familiei cu asemenea probleme în societate. „Timp de 6 ani luptăm pentru schimbarea legislaţiei la acest capitol. Deseori se mizează pe diferite proiecte de caritate pentru persoanele cu dizabilităţi, ci nu pe problema legislativă. Legea este prescrisă de persoanele ce nu trăiesc cu asemenea probleme. Am solicitat remodificrea articolului ce vizează tutela asupra copiilor cu dizabilităţi grave care, au depăşit vîrsta de 18 ani, pentru că aceştia mai necesită îngrijire specială.”
Chiar dacă se încearcă o schimbare în acestă direcţie, lucrurile merg foarte încet, deoarece persoanele cu dizabilităţi nu-şi cunosc drepturile. Ratificarea convenţiei ar pune bazele unei schimbări calitative şi esenţiale a situaţiei persoanelor cu nevoi speciale.
În Republica Moldova există peste 170 de mii de persoane cu dizablităţi. Anual se nasc cca 150 de copii cu necesităţi speciale, iar la vîrsta de 50 de ani, numărul persoanelor cu dizabilităţi e de două ori mai mare.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: