15 ani de talent şi 15 noi echipe de dansatori


15 ani de succes şi perseverenţă a înregistrat pe 23 noiembrie ansamblul de dansuri populare „Spicuşor” din incinta Universităţii Agrare de Stat din Moldova. Pe parcursul acestor ani, „Spicuşorul” a fabricat nenumărate pleiade de dansatori, talente, energie la maxim şi amatori ai etno-folclorului. Pentru a afla mai multe detalii, voi discuta cu coregraful şi dirijorul ansamblului, Denis Gînga.

Timp de 15 ani Ansamblul de Dans „Spicuşor” este mîndria universităţii, cum va reuşit acest succes?

D.G. Ansamblul de dans popular „Spicuşor” a fost inaugurat în anul 1994, la solicitarea maestrului Ion Furnică care, pînă în prezent, este conducătorul artistic al acestui ansamblu. Totul a pornit de la o idee şi o dorinţă de a dansa, astfel, mai mulţi studenţi ai UASM s-au unit pentru a forma prima pleiadă a „Spicuşorului”. Orice început e greu, aşa a fost şi-n cazul nostru. Spicuşorul din start s-a ciocnit cu probleme ca lipsa sălii de dans, lipsa dirijorului muzical şi multe alte chestii de ordin finaciar. Acum suntem mîndri de imaginea ansamblului nostru. Aveam şi sală de dans şi dirijor muzical, şi coregraf şi susţinerea universităţii şi dorinţa de a dansa a studenţilor noştri.

Fiind coregraful ansamblului timp de 8 ani şi cunoscînd mai multe pleiade ale „Spicuşorului”, credeţi că acestea diferă între ele?

D.G. Sigur. Din practica mea de coregraf al acestui ansamblu, am cunoscut opt echipe minunate de dansatori – în fiecare an, cîte o pleiadă absolvea Facultatea de Arte Frumoase pe care o reprezentăm. Fiecare echipă e unică în felul său, are o carismă incomparabilă şi o măiestrie individuală. Nu putem să vorbim despre echipa preferată, sau cea mai puternică, fiindcă fiecare pleiadă avea aspectul pozitiv şi nemijlocit cel negativ. Sunt mulţi studenţi care au absolvit artele ceva timp în urmă, însă continuă să fregventeze dansurile pînă în prezent şi chiar participă cu noi la concerte . Este foarte plauzibil şi mă mîndresc cu fiecare dansator în parte, pentru că în fiecare din ei este o părticică din mine.

Apropo de concerte. Obişnuiţi să fiţi invitaţi la manifestări de avengură doar naţională sau şi internaţională?

D.G. În ultimii 6 ani „Spicuşorul” este tot mai des invitat la diferite concerte naţionale în Teatrul de Operă şi Balet, Filarmonica, Palatul Naţional, PMAN, etc. Noi ne simţim onoraţi să ne reprezentăm universitatea la concerte majore cum ar fi Ziua Vinului, Meşterul Manole, Hramul Chişinăului, diferite aniversări şi jubileuri. La fel, suntem des invitaţi şi la alte festivaluri din cadrul republicii. Sigur că avem şi festivaluri internaţionale. Cel puţin o dată pe an, „Spicuşorul” este invitat la un eveniment cultural din afara ariei republicii. Aceasta îi facilitează şi-i motivează mult pe studenţii noştri, petru că suntem mereu în dinamism şi beneficiază de oportunitatea de a călători şi a vedea locuri noi. Din practica sa, „Spicuşorul” a vizitat mai multe oraşe şi centre raionale din Moldova, precum şi statele ca: Rusia, Ucraina, România, Lituania, Grecia şi Belorusia.

Ştiu că ultima plecare a ansamblului a fost în Belorusia. Cu ce impresii aţi revenit în Moldova?

D.G. Întradevăr, în iulie curent, am fost invitaţi la festivalul internaţional de muzică şi dans popular din Belorusia, oraşul Postavî. A fost o călătorie superbă timp de o săptămînă. Belorusia e o republică foarte frumoasă şi primitoare, cu un deosebit relief şi floră. Festivalul a durat preţ de trei zile. La acel concurs am avut emoţii colosale pentru că trebuia să reprezentăm Moldova la nivel cu alte ţări participante ca Ucraina, Rusia, Letonia, Lituania, Estonia şi însăşi Belorusia. A fost superb. Mai ales că noi am participat alături de nişte ansambluri profesionale fiind doar amatori. Pentru toţi această informaţie a fost surpriză, pentru că ne-am prezentat chiar la un nivel înalt. În cadrul acestui festival ne-am clasat pe locul III la compartimentul dans, şi locul II la compartimentul muzică. Ziua a doua a festivalului a fost chiar plină de emoţii pentru că am susţinut şi un concert solo. Preţ de o oră şi jumătate am familiarizat poporul belorus cu tradiţiile şi datinile folclorice moldoveneşti prin dansuri incendiare şi pline de ritm şi dinamism. Aceştia au rămas perplecşi, văzînd cu ce dorinţă, talent şi energie ne prezentăm programa. Nu voi uita niciodată aplauzele şi strigătele de „Bravo!!!” care au urmat după finisarea concertului.

– Aţi menţionat că un avantaj de care beneficiază studenţii ce dansează în „Spicuşor” este de a călători şi a participa la diferite evenimente culturale. Mai sunt şi alte beneficii?

D.G. Un alt avantaj destul de important este asigurarea automată a studentului cu loc în cămin. Problema neajunsului de locuri în cămin a existat în permanenţă, însă noi am hotărît să venim în susţinerea studenţilor noştri. Aceştia pot beneficia de loc asigurat în cămin în ciuda faptului că pot avea restanţe la alte discipline, însă nu sunt scutiţi de taxa achitată pentru locul în cămin.

– Nu vi s-a întîmplat ca unii studenţi să fregventeze dansurile doar din motiv ca să fie asiguraţi cu loc în cămin?

D.G. În primu rînd noi oferim cămin doar studenţilor care fregventează sistematic dansurile, ci nu celor care încă nu sunt determinaţi în decizia de a continua sau nu fregventarea. Studenţii anului întîi sunt asiguraţi cu loc în cămin de universitate, mai problematic e cu studenţii anului II şi III. Însă aceştia deja fac parte din grupa mare de dansatori, şi fregventează dansurile fără nici un motiv egoist, pentru ei, dansul deja a devenit o parte din viaţa lor.

– În prezent, pe ce planuri de viitor mizează „Spicuşorul”?

D.G. În primul rînd dorim să rezolvăm problemele ce,deseori ne stopează în dezvoltare cum ar fi reparaţia sălii de dans, costumaţia, finanţarea în timpul plecărilor, etc. La fel, dorim să montăm noi dansuri pentru a crea o programă nouă şi inedită. Acum montăm „Mioriţa” şi mizăm pe succesul ce ni-l va aduce. În primăvară intenţionăm să plecăm la un festival peste hotare, de exemplu, în primăvara trecută am fost în Rusia. În rest, ne dorim noi dansatori, adevăraţi tineri ce cunosc dulcele farmec al dansului şi a culturii populare moldoveneşti.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: