USM – o universitate scumpă (am întîrziat cu postarea materialului :-) )

În această săptămînă, mai mulţi studenţi ai anului II s-au adunat de nenumărate ori la secţia Finanţe USM, penru a-şi demonstra indignarea faţă de majorarea contractelor de studii la secţia zi. Aceştia au bătut alarma în urma majorării cu cca 10% a taxei de studii pentru învăţămîntul superior. „Contractele cresc ca ciupercile după ploaie. Dacă anul trecut taxa la Facultatea de Drept era de 7200 lei, anul acesta e de 8.000 , iar pentru o instituţie de îvăţămînt de stat, taxele sunt prea exagerate”, anunţă Ana Cîrciumă, studenta anului II, drept.

Secţia de Finanţe a refuzat să dea indicaţii despre majorarea taxelor de studii , mizînd pe ideea că încă nu a fost realizat un calcul de precizare a ratei de majorare. Potrivit datelor enunţate de Svetlana Bajulea, şefa secţiei Finanţe, raportul ce vizează rata majorării contractelor de studii la zi se află în curs de realizare. La acest capitol se poate doar de precizat că suma achitată pentru un contract e majorată pînă la 10 % în dependeţă de facultate. Actulmente, cele mai scumpe facultăţi rămîn a fi Dreptul şi Finanţe şi Bănci, a căror taxă de studii e de 8.000 lei şi respectiv cele mai ieftine sunt Facultatea de Antropologie şi Facultatea de Filozofie, cu taxa de 3500 lei.

Mai mulţi studenţi confirmă că în urma majorării contractelor, profesorii sunt cei ce au beneficiat de un adaos la salariu. În ciuda acestor declaraţii, vine să dezmîntă această informaţie Şeful Catedrei de Jurnalism, dnul Mihai Guzun: „ În urma majorării contractelor noi nu beneficiăm de nici un privilegiu. Ba dimpotrivă, recent ni s-au redus salariile cu 300-400 lei. Banii alocaţi din contratele de studii sunt investiţi în reparaţia şi menţinerea imaginii universităţii.”

Despre majorarea contractelor de studii cu fregvenţă la zi pentru anul 2010 nu se divulgă multă informaţie, însă, potrivit şefei Secţiei Finanţe, o majorare de nivel minim e posibilă.Amintim că în ultimii trei ani, USM-ul a majorat taxa de studii cu cca 13%, de la 2700 lei pentru cea mai mică taxă de contract la 3500; şi resectiv de la 6500 lei pentru cea mai costisitoare facultae la 8.000 lei. La fel, anual se majorează contractele de studii pentru studenţii anului II, pentru anul III, suma contractului rămîine constantă ca şi-n anul II de învăţămînt

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

2 comentarii pe “USM – o universitate scumpă (am întîrziat cu postarea materialului :-) )”


  1. o sugestie p/n USM. sa produca calitate si nu cantitate. daca e sa faci un vox cu studentii care invata la jurnalism USM, kred ca 60 % o sa spuna ca nu sint multumiti de modul de predare…….. 😦
    de aceasta mi se par un pic depasite taxele.

    • natyapostolova Says:

      Nu cred că la alte facultăţi situaţia e mai bună…cred că cei de la drept care achită 8.000 lei nu fac mare carte…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: