CEC-ul cere modificarea codului electoral

„Vom adopta un cod electoral nou” a declarat Eugen Ştirbu în cadrul unei conferinţe de presă din 3 noiembrie, în urma expunerii raportului de analiză post-electoral.

Comisia Electorală Centrală a încheit procesul de analiză post-electorală a alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi a alegerilor anticipate din 29 iulie curent prin organizarea conferinţei internaţionale „Managementul proceselor electorale în Republica Moldova. Evoluţii şi perspective.” În cadrul conferinţei, comisia a prezentat propuneri şi sugestii pentru modificarea legislaţiei electorale şi a procedurilor ce au caracter electoral.

Preşedintele CEC, Eugen Ştirbu a precizat că în primul rînd trebuie modificată legislaţia şi adoptat un cod electoral nou, însă acesta nu a dorit să indice articolele care vor suferi mdificări. Un alt capitol ţine de instruirea continuă a funcţionarilor electorali şi formarea unui centru de instruire şi a unei baze de date a funcţionarilor electorali; şi nu în ultimul rînd se vizează educaţia civică a alegătorilor, pentru că un alegător bine informat, poate uşor identifica un politician bun.

Obiectivul major pe care a mizat CEC-ul a fost de a obţine consensul tuturor actorilor interesaţi în alegeri, precum şi paşii ce trebuie urmaţi cu perseverenţă în vederea perfecţionării sistemului electoral din republică. Noile sugestii pentru modificarea legislaţiei vor fi prezentate în scurt timp Parlamentului, anunţă Renata Lapti, vice-preşedinte CEC. „ Pînă luni, 9 noiembrie, vor fi remodificate articolele legislaţiei şi vor fi înaintate Parlamentului după acordu Guvernului.”

Un alt obiectiv al comisiei a fost conturarea unui plan de acţiuni pe termen mediu, menit să perfecţioneze activitatea organelor electorale.

„Potrivit sugestiei Comsiei de la Veneţia, modificarea codului electoral trebuie realizată cel puţin cu un an înainte de alegeri, în caz contrar, alegerile nu pot avea loc. Alt aspect ţine de activitatea Comisiei Electorale Centrale, a organelor electorale şi a cooperării lor dintre Administrarea Publică Locală şi Ministerul Dezvoltării Informaţionale. Potrivit opiniei a mai multor actori din societatea civilă, e nevoie ca aceste trei organe să conlucreze într-o manieră instituţională şi să poată răspunde pentru calitatea listelor electorale prezentate la alegeri.”,  face public  Vlad Lupan, analist politic.

Analiza post-electorală desfăşurată de CEC a propus organizarea a trei evenimente succesive interdependente pe parcursul lunii octombrie curent, care a avut ca scop elaborarea unui şir de recomandări vizavi de organizarea şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: